Organisasjonen for barnevernsforeldre (OBF) ønsker i denne sammenheng å løfte opp samarbeid, altså det helt essensielle samarbeidet mellom foreldre, fosterforeldre og barnevernstjenesten- til barnets beste.
Mange påpeker at vi befinner oss i en fosterhjemskrise, i kjølvannet av den erkjennelsen har det ikke utkrystallisert seg noen klare svar på hvordan samarbeid mellom foreldre og fosterforeldre kan løftes opp.
Som organisasjon er vi opptatt av at barnets beste skal være det førende for alle avgjørelser og alt arbeid i barnevernet. Når vi ser hvilke enorme belastninger det kan medføre for barnet at de voksne rundt ikke samarbeider eller i verste fall er i konflikt, er det litt underlig for oss at forpliktende samarbeid mellom foreldre og fosterforeldre ikke løftes høyere opp i denne fosterhjemsmeldingen.
Det er, slik vi oppfatter det i alles interesse at barna, opplever tiden de oppholder seg i fosterhjemmet, så bra, utviklende og støttende som overhodet mulig. At foreldre til barna føler seg ivaretatt og inkludert, og på sikt igjen kan finne tilbake til sine iboende ressurser. At de gode, kloke, varme og rause fosterforeldrene makter å stå i oppdraget de har tatt på seg og i beste fall velger å ta på seg nye oppdrag. Og at de kunnskapsrike, erfarne og solide kontaktpersonene i barnevernet orker å stå i jobben over tid, slik at viktig, ja kanskje essensiell kunnskap og kompetanse blir værende der den så sårt er trengt. Ja hvis alle er enige i dette må vi sammen løfte opp det forpliktende samarbeidet mellom de voksne rundt barnet – spesielt mellom foreldre og fosterforeldre.
Vi i OBF ønsker å løfte opp Brobyggerprogrammet Raushet som et flott og nyttig verktøy. I dag er tiltaket organisert under stiftelsen Fyrlykta, noe som fører til at tiltaket oppfattes som utilgjengelig for en del av barneverntjenestene. Vi syns det er fryktelig synd at et så godt verktøy ikke benyttes i større grad. Vi vil oppfordre politikere til å undersøke annen form for organisering, som for eksempel at det kan legges til et offentlig organ, som for eksempel familievernkontoret som allerede har tilbud, rettet mot foreldre med barn under offentlig omsorg.
Vi er også opptatt av å sette søkelys på å tenke nytt om fremtidens fosterhjemsløsninger. Hvor delt bosted mellom foreldre og fosterforeldre og 2- og flerbase løsninger ses på. Vi er tilhenger av Landsbymodellen og at man i langt større grad enn i dag, drar bedre nytte av ressursene vi har i foreldre, familie, nettverk og sivilsamfunnet. I fremtiden må vi bli mye flinkere til å bygge reelle og varige fellesskap rundt barnet.