Hjelp, de tar barnet mitt!
Et flerårig prosjekt, som inneholder små filmsnutter som kan være nyttige for deg som gjennomgår akuttplassering eller omsorgovertakelse. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen Dam, gjennom Rådet for psykisk helse.
Vi har nedsatt en arbeidsgruppe som har jobbet med å avdekke utfordringer man kan treffe på i møter med barnevernstjenesten. Vi har også hatt en referansegruppe, som har gitt innspill til blant annet utfordringsbildet til foreldre i møte med barnevernstjenesten. Arbeidsgruppen har i tillegg jobbet med manuset til filmene, og referansegruppen har bidratt med innspill. Barnevernsforeldre, bl.a. fra OBF, deltar i filmene.
Nå er det meste av filmingen unnagjort, bortsett fra likeperson Tina Nevland. Prosessen med ferdiggjøring er allerede påbegynt. Produsent og regissør er Suzanne Schønkopf, som også har produsert Foreldre for alltid-filmene.
Målet med filmene er å gi hjelp og støtte i en kaotisk og uoversiktlig situasjon og gi råd om hvilke valg og hvilke muligheter man har som foreldre. Filmene er ikke ment som en fasit på hvordan du blir møtt av barnevernstjenestene, men kan bidra til refleksjon og bevisstgjøring, som kan gjøre dialogen og samarbeidet lettere.
Veien til gjenforening går gjennom dialog og samarbeid med barneverntjenesten!
Foreldresamtalen – et utviklingsarbeid
OBF har et samarbeid med SOS barnebyer, der vi nå arbeider med oversettelse av Barnesamtalen DCM til Foreldresamtalen sammen med teamet rundt Barnesamtalen DCM. Foreldresamtalen skal gi ansatte i barnevernet. Prosjektet er finansiert av Bufdir.
ROM for foreldre
Voksne for Barn utvikler ROM for foreldre, etter en modell de har jobbet med i mange år. ROM er et medvirkningsverktøy der deltakernes erfaringer bidrar inn i tjenesteutviklingen. Det var kommunene i Nedre Romerike læringsnettverk som tok initiativ til utvikling av konseptet for foreldre i deres region. Det er gjennomført ett ROM for foreldre i vår, og arrangeres ett til i høst. OBF vil være til stede på begge. Neste år søkes det midler til å involvere flere læringsnettverk i utviklingen av ROM for foreldre.
Kunnskap om tiltak til foreldre
Forskere tar kontakt med OBF for samarbeid om forskningsinnsatser som kan gi oss mer kunnskap om tiltakene til foreldre etter omsorgsovertakelse. Vi deltar og spiller inn erfaringskunnskap til flere av forskergruppene som søker prosjektmidler til kunnskapsinnhentingen.
Viktig er også ettervern som vi aldri får kunnskap om. Etterlyser info på papir men også at det skal innlemmes at de er pliktet v tilbakeføring å informere foreldre om hva dette er og hvordan du systematisk skal kunne føle støtte også etter tilbakeføring.