Svært mange mennesker som kommer i en vanskelig livssituasjon, som opplever traumer og utfordringer, strever med vonde tanker, og dermed også vonde følelser. Barnevernsforeldre er ingen unntak. Å miste et barn er en livskrise uten like, og negative tanker er en helt normal reaksjon på en unormal situasjon. Det er lov å kjenne på sorg, savn og fortvilelse – og disse vonde følelsene har en lei tendens til å også dukke opp i forbindelse med samvær. Tiden før og etter et samvær kan for mange være ekstra krevende. Derfor kommer vi her med noen gode råd til deg som skal på samvær. Særlig ferske barnevernsforeldre vil ha god nytte av disse rådene, men også de mer erfarne vil kunne bruke de til å sørge for best mulig samvær for seg selv og barna.
Før samværet
Et samvær kan bli påvirket av flere faktorer, som det er viktig å ta hensyn til:
- Om det er snakk om ett eller flere barn
- Alder på barnet / barna
- Tid siden omsorgsovertakelsen
- Din egen opplevelse av situasjonen
- Kommunikasjon mellom foreldre og øvrige involverte (fosterforeldre, saksbehandler, advokat osv)
Hvordan du forbereder deg best mulig, avhenger derfor også av disse faktorene. I tillegg vil det mest sannsynlig også dukke opp tanker om at «dette var min egen skyld». Her er gode råd for gode samvær:
- Legg fra deg skyldfølelsen. Det er lettere sagt enn gjort, men dette var ikke din skyld. Aksepter dette, og finn gjerne bekreftelser i din hverdag på at det var ingenting du kunne ha gjort annerledes for å forhindre det som hadde skjedd.
- Snakk ut med noen. Vi i OBF er tilgjengelig for støttesamtaler, du kan nå oss på mail eller telefon. Vi lytter til deg og hjelper deg å stå i denne situasjonen.
- Håndter de vanskelige følelsene som dukker opp, før du skal på samvær. Dette er spesielt nyttig for ferske barnevernsforeldre som skal på første samvær, eller dersom det har gått lang tid siden sist samvær: Sørg for å være uforstyrret og alene en periode, og se for deg hvordan samværet foregår. Visualiser det ned til minste detalj, så langt det går. Om det kommer vonde følelser, få dem ut. Gråt, om du trenger. Bli sint. Håndter alle følelser på en kontrollert måte når du er alene, slik at du slipper å oppleve dette på samværet. Det som skjer når du går igjennom en fremtidig hendelse via visualisering, er at hjernen din, som ikke skiller mellom fantasi og virkelighet, vil ta visualiseringen for virkelighet. De ekte følelsene som dukker opp, vil da være akkurat lik de følelsene som ville ha dukket opp under det virkelige samværet. Men, når du har visualisert det (en, to eller tre ganger – alt etter hvor sterke følelsene er) så vil hjernen din tro at du allerede har hatt ett eller flere samvær, og dermed vil det virkelige samværet gå mye bedre for seg – du har nemlig fått ut følelsene dine allerede under visualiseringene. Denne øvelsen hjelper også å ta lokket av «trykkokeren» og slippe ut det som er der. For vi blir ikke bedre av å undertrykke følelser – disse må ut på et eller annet tidspunkt, og da er det lurt at det foregår i kontrollert form.
Under samværet
- Sørg for å ha fokuset utad mesteparten av tiden.
- Om følelser og tanker sniker seg inn, velg bevisst å vende fokuset utover. Det kan være så enkle ting som fargen på veggene, hvilke leker barnet leker med, hva barnet gjør, hva som får ham/henne til å le osv. På denne måten tar du oppmerksomheten vekk fra det som foregår i ditt indre, og over på det som skjer utenfor. Da blir det mye enklere å håndtere situasjonen.
- Dersom det er ubehagelig at andre personer er tilstede, ha fokuset på det du holder på med og det som skjer rundt deg og barnet, samtidig som at alt og alle ellers blir en del av «kulissene».
- Sist, men ikke minst, kos deg. Samvær skal være en hyggelig stund for deg og barnet/barna.
Etter samværet
Etter et samvær er det vanlig at tankene går. Hva skjedde, hvordan ble dette oppfattet, hva om jeg hadde gjort det annerledes osv osv. Her er det viktig å snu fokuset over til de opplevelsene som har vært gode. Hva gjorde jeg bra? Hvordan hadde barnet det? Fikk jeg et smil, positiv kommentar e.l. under samværet?
Å lese en samværsrapport kan også være vanskelig. En god rapport skal beskrive samværet mest mulig objektivt, og det betyr også at du vil finne både positive og negative observasjoner. Om du har lagt merke til illustrasjonen som hører til innlegget, er det dessverre ofte slik at det negative setter seg mens det positive går i glemmeboken. Om du kommer over noe negativt, snu litt på det. Det som står der, betyr ikke at du har mislyktes eller gjort noe feil – men at her har du mulighet til å lære, og gjøre det bedre neste gang.
Det er ingen poeng i å gå inn i følelsene ved å tenke på det negative, angre eller føle seg mislykket. Dersom dette skjer, er det viktig å understreke de positive observasjonene enda mer. Det kan du gjøre bokstavelig talt, når du leser rapporten. Om du har fått den digitalt, kan du skrive ut eller evt. benytte digitale verktøy for fremheving av tekst. Gå igjennom rapporten en gang til og understrek/fremhev alt som omhandler positive observasjoner. Alternativt kan du skrive de opp som en liste og ha foran deg. Dette kan du se på hver gang de vonde tankene og følelsene melder seg, og se hvor mye du faktisk gjorde bra.
Håper disse rådene er av verdi for deg, og at neste samvær blir best mulig for både deg og barnet.
Om du trenger flere råd eller noen å snakke med, ta kontakt med noen av oss i OBF så skal vi hjelpe deg best mulig.
Masse lykke til!